Masaža otrokMasaže malega otroka  se bomo lotili drugače kot pa masaže dojenčka. Malčke po dvanajstem mesecu starosti motiviramo za dogajanje tako, da stalno spreminjamo masažne prijeme, vključujemo razne zgodbice, petje ali izštevanke. Svetujem,  da se lotimo masaže v večernih urah kot ritual pred spanjem, ko je otrok že malce utrujen.

Večkrat nam prav  druženje preko dotika pomaga umiriti še tako živahnega otroka. Zelo  je važno, da so taka druženja čimbolj redna, ob istem času ter prijetna doživetja za  oba udeleženca. Za otroke, ki so bili masirani že od rojstva naprej, je nadaljevanje rutine veliko lažje kot za tiste, ki te predhodne izkušnje nimajo. Otroci imajo zelo radi dogodke, ki se ponavljajo: isti verzi, ki so povezani z istimi masažnimi prijemi ali isto pesmico na določenem delu telesa. Ko npr. masiramo trebušček, lahko zapojemo znane verze:«Ti si moj sonček, ja …« in sproti rišemo sonce okrog popka, nato pa isto ponovimo še s celo dlanjo.  Ali npr. ko masiramo podplate,  štejemo prstke, se z njimi pogovarjamo ali opisujemo razne zgodbice o njih.

Kot rečeno, je masaža malčka, ki je bil redno masiran že od obdobja dojenčka naprej  lažja, saj je otrok doživel to  izkušnjo že velikokrat. Masažni prijemi mu   niso tuji,  ob njih se počuti varnega in sprejetega, saj je ljubezen do njega  preko dotika dobesedno odtisnjena v njegove telesne celice. Za njim je že veliko lepih doživetij in to je dobra podlaga za naprej.

Znano je, da so otroci do dvanajstega let bolj dovzetni za dotik kot pa  za dražljaje, ki jih prejemajo preko vida in sluha. Občutki preko dotika jim dajo več informacij o svetu, topel dotik često sproži izliv lepih  občutkov, ob katerih se otrok uči o tem, kako prijetno je  bivati v svojem telesu in ga začutiti. Če rečemo otroku npr. :«Rada te imam«, je to zelo pomembno, toda še bolj pomembno je komunicirati ljubezen skozi očesni kontakt,  ljubeči dotik in osredotočeno pozornost.

Mali otrok je še vedno zelo povezan s svojimi starši, predvsem z mamo. Čeprav ni več toliko pestovan in negovan kot dojenček, še vedno potrebuje veliko podpore v smislu gibanja, dotika, skupnega druženja. Na ta način se razvijajo njegove bogate  sposobnosti.  Trenutki zaupanja mame in očeta, ki sta  z njim in mu nudita topel nasmeh, ljubeč dotik in masažo,  mu dajo neomejene možnosti za  razvoj v stabilno, zdravo  in samostojno osebo.

Če torej začnete masirati svojega otroka šele po prvem ali drugem letu starosti vedite, da bo na začetku težje miroval in sledil vsem prijemom. Važno je, da ste potrpežljivi, zato začnite postopoma in samo z nekaj masažnimi prijemi preden gre v posteljo. Ko  bo sprejel dotik kot nekaj prijetnega, bo sam začel spraševati po masaži. Preden se boste zavedli, bo otrok masiral tudi vas – seveda na svoj način. Ah, ta univerzalni zakon akcije in reakcije  – kar naredimo za druge, se kmalu bogato povrne nazaj k nam!

masaža otrok

Če torej začnemo z masažo pri malem otroku,  je zanj in za nas najbolj primeren večeren čas, ko se lahko v prijetnem in mirnem vzdušju pripravimo na spanje. Vsekakor je potrebno, da si za masažo umijemo roke,  se udobno namestimo, otroka pa  skopamo. Za masažo uporabljamo hladno stiskana rastlinska olja, najbolje biološkega izvora, saj imajo sestavine takega olja več življenjske moči in so dober dodatek vitaminov in mineralov, ki se resorbirajo preko kože: olivno, mandljevo ali sezamovo olje so dobra izbira. Začnemo z masažo nog in stopal. Pomembno je, da ga med masažo vprašamo:«Kako se počutiš? Želiš, da bolj pritisnem ?…« S komunikacijo se otrok lažje umiri in pozabi na gibanje – nauči se prepustiti toplim, čvrstim  in ljubezni polnim prijemom. Tudi sami se ob tem sprostimo, nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, začutimo toploto v svojih rokah in jo pošljemo otroku. Delamo mirno, tiho, z užitkom, brez pričakovanj, kako bi moral otrok reagirati in takim sporočilom  se bo prepustil tudi otrok.

V tem obdobju in tudi kasneje se otroci seznanijo, kaj je za njih zdrav in kaj nezdrav dotik. Masaža v otroštvu je najboljša pot, da se otrok nauči začutiti razliko. Otrok, ki so ga že v zgodnjem obdobju masirali, ima prednost pred otrokom, ki so ga zgolj poučili o nezdravem dotiku, saj le-tega ne zna izraziti.

Masiran otrok ve, kaj je zdrav, ljubeč dotik in kako ga občutiti. Zaradi čustvene povezanosti, ki nastane med starši in otrokom, se počuti varnega s starši, saj ga tudi  vzpodbujajo k pogovoru o svojih občutkih. Tako bo veliko prej govoril staršem o tem ali se ga je kdo dotikal. Poleg tega se med masažo razvije »čas pogovorov«, kjer se starši in otrok pogovarjajo o stvareh, ki so pomembne za oboje. Tudi starši se naučijo poslušati otroka in prisluhniti njegovim občutkom.

Zato je smiselno, da  malega otroka vprašamo, če ga lahko zmasiramo in ko dobimo dovoljenje, šele lahko začnemo. Po koncu masaže se mu zahvalimo, da smo ga smeli masirati. S tem se starši učimo spoštovanja do otroka in njegovega telesa.  Na omenjen način kažemo otroku pot, da se tudi sam nauči tega v odnosu do nas in svojih vrstnikov. Ob takšnem druženju otrok lažje razvije pozitivno samopodobo in občutke za lastno telo ter odprto komunikacijo. To pa je rezultat, ki je vsekakor vreden našega truda!

>> naprej na rokovanje z zdravim dojenčkom >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto