Refleksna masaža stopalRefleksna masaža stopal je starodavna naravna metoda, s katero preko mehaničnega pritiska na stopala delujemo na celo telo.To je posebna oblika masaže oziroma terapevtskega dotika s pomočjo katere preko stopal ugotavljamo, kaj se dogaja v telesu na fizični in energijski ravni.Preko refleksnih con lahko odkrijemo zapis celotnega telesnega dogajanja, tako trenutnega kot tudi preteklega. Z masažo stopal delujemo na obtok krvi in limfe, na vse notranje organe, tkiva in kosti.
Refleksna masaža stopal  temelji na predpostavki, da so na podplatu in dlaneh določene točke ali cela področja, ki so povezane s točno določenimi deli telesa in telesnimi organi. Pritisk ali masaža na te točke lahko povzroči zmanjšanje stresa, kar povzroči v odgovarjajočem delu telesa fiziološko spremembo.

Med masažo ali po njej lahko pride do reakcij. To so zaželeni odgovori organizma na zdravilni dražljaj in kažejo na obrat v poteku težav. Reakcije povedo, da ima človek še vedno dovolj življenjske moči za svoje samozdravljenje. V začetku obdelave z refleksno masažo stopal lahko pride celo do kratkotrajnega poslabšanja bolezni. To je samo znamenje, da se je začelo vzpostavljati energetsko ravnovesje. Možnosti reakcij med obravnavo  so odvisne od posamezne stranke in njegove/njene bolezni. Reakcije so:
• sproščujoča utrujenost in krepilni spanec, telesna in duševna prožnost se povečata, spanje postane lahko prehodno tudi nemirno,
• izločanje potu na določenih področjih kože ali po celem telesu.Vonj po potu postane ostrejši. Koža se lahko zato vzdraži, pojavijo se lahko gnojni mehurčki ali koprivnica,
• povečano izločanje urina, ki lahko postane moten in smrdeč,
• črevesno izločanje je obilno in pogostejše, deloma smrdeče, sluzasto, pogosto povezano z napenjanjem,
• iztok pri ženskah, včasih tako oster, da tkivo postane srbeče,
• vročina, ki mobilizira lastne obrambne sile. Vročine, razen v izjemnih primerih, ni priporočljivo zniževati,
• čiščenje nosne, žrelne in bronhialne sluznice,
• stare brazgotine in zobna žarišča lahko opozorijo nase z bolečino in tvorbo izločkov. Stare bolezni, ki prej niso bile popolnoma ozdravljene ali pa so bile potlačene, se pojavijo za kratek čas. S tem izbruhom se stare bolezni popolnoma pozdravijo.
• kar je bilo v duševnosti potlačeno, se lahko izraža na različne načine, od sproščujočega joka do evforičnega smeha.
Refleksna masaža stopal je izjemno učinkovita pri zmanjševanju stresa, ki je povzročitelj večine bolezni. Že samo zaradi tega je neprecenljivo orodje za vzdrževanje zdravja.

>> naprej na masaža telesa >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto