Poporodni tretmajiObdobje po porodu doživljajo sodobne ženske drugače kot v preteklosti. Vsaka civilizacija prinese s seboj dobre in slabe stvari. Za obdobje po porodu lahko rečemo, da se je v  sedanji družbi pozabilo, da ženska po devetih mesecih nosečnosti in porodu potrebuje nekaj časa, da se znajde v novi življenjski situaciji in spremenjeni vlogi. Tradicionalni rituali, ki so včasih olajšali prehod v materinstvo, so izginili s pojavom današnje oblike družine, ki ne vključuje več starih staršev ter s tem podpore, ki so je nekdaj otročnici nudile starejše ženske v skupnosti.

Poporodno obdobje je popolnoma naravno stanje, obenem pa predstavlja posebno situacijo v življenju ženske. Lahko postane eno najlepših obdobij doživljanja lastne ženskosti. V tem času se ženska spočije in okrepi od poroda ter si nabere novih moči za prihajajoče mesece z novorojenčkom. V mnogih kulturah je masaža zelo pomemben del poporodne nege. V nekaterih delih Vzhoda žensko po porodu vsakodnevno masirajo vsaj mesec dni z namenom, da se telo opomore od poroda, da dojenje uspešno steče,  da se vzpostavi hormonsko ravnotežje in dobro psihofizično počutje.

Ritual poporodne masaže z zapiranjem kosti traja tri do štiri ure. V tem času nekdo od bližnjih skrbi za dojenčka in ga pestuje. S tem ritualom ženska tudi simbolno zaključi obdobje nosečnosti in poroda, lahko izrazi  občutja preteklega obdobja in se z veseljem preda  materinstvu.

Obdobje po porodu doživljamo ženske zelo različno tudi zaradi izkušnje poroda. Značilno pa je, da se ženska  zelo rada pogovarja o tej izkušnji, jo podoživi in si jo ogleda s časovno odmaknjenostjo in drugačnimi očmi kot takrat, ko je rojevala. Če so bile te izkušnje preveč boleče, celo travmatične, ji je potrebno skozi pogovor odvzeti to bolečino, da se lažje prepusti novi vlogi, v kateri se je  znašla. S poporodnim tretmajem ji pomagamo, da se psihofizično opomore. Tretma zajema masažo telesa, parno savnanje in zapiranje kosti.

Med porodom je ženska dala od sebe vse svoje  moči. Morala je odpreti svoje srce in telo, da se je lahko rodil otrok. Ohlapne vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S tehniko zapiranja kosti pa lahko pomagamo, da se telo hitreje in laže povrne v stanje pred porodom. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na vseh ostalih. Obstaja sedem mest, ki jih zapiramo.  Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr. boke, stisnemo.

Ritual poporodne masaže z zapiranjem kosti traja tri do štiri ure. V tem času nekdo od bližnjih skrbi za dojenčka in ga pestuje. S tem ritualom ženska tudi simbolno zaključi obdobje nosečnosti in poroda, lahko izrazi  občutja preteklega obdobja in se z veseljem preda  materinstvu.

Ritual poporodne masaže z zapiranjem kosti traja tri  ure. V tem času nekdo od bližnjih skrbi za dojenčka in ga pestuje. S tem ritualom ženska tudi simbolno zaključi obdobje nosečnosti in poroda, lahko izrazi  občutja preteklega obdobja in se z veseljem preda  materinstvu.

masaža po porodu

1. MASAŽA TELESA

Ne glede na kulturo ter sloj prebivalstva se ljudje, še posebej nosečnice, rojevajoče in otročnice, veselijo dotika. Dotik je primaren, močan način komunikacije, ki se vtisne globoko v spomin vsake naše celice.  Ženski pomaga , da se sprosti in odpre. Lažje lahko govori o svojih težavah, skrbeh ali le o tekočih dogodkih.

Masaža traja najmanj eno uro. Zmasiramo ji celo telo, od glave do pete.  Uporabljamo toplo mandljevo ali olivno olje in poseben zeliščni pripravek za masažo trebuha. K masaži priključim tudi masažo stopal, ki ima še dodaten zdravilni učinek zaradi svojih refleksnih točk. Vsaka točka je povezana z določenim organom in delom telesa. Ko jih masiramo, vzpodbudimo zdravljenje in uravnovešanje teh organov. Med masažo leži ženska na mehki mizi. Prostor mora biti zelo topel. Posebno pozornost namenimo predelu križa, ramen in trebuha. Pri masaži trebuha s posebnimi gibi in zeliščnim pripravkom stimuliramo cirkulacijo kože, da se ta ponovno napne. Na koncu končamo z masažo obraza.

Po masaži žensko zavijemo v tople odeje in jo po 10 minutah počitka odpeljemo do parne savne.

2. PARNA SAVNA

Za savnanje uporabim domačo, sestavljivo, prenosno, parno savno. Ko se savna zagreje, se ženska  usede vanjo in tam ostane do 30 minut. Savna pomaga pri izločanju strupov iz telesa in deluje razbremenilno. Razbremenilno pa ne deluje le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem in psihičnem. Lahko se zjoka, spušča različne glasove in zvoke ter se tako očisti čustev in vsega kar se je nabralo v času nosečnosti ter poroda. V času, ko je šla skozi toliko sprememb. V parno savno lahko dodamo eterična olja, kot so modra kamilica, sivka, vrtnica in rman, ki pomagajo celiti poporodne rane. Med savnanjem je dovoljeno pitje čaja, saj tako preprečimo dehidracijo.

Pred savno naj ženska otroka podoji, saj ga med savnanjem zaradi vročine ne bo več mogla. Če ima ženska mastitis, počakamo še 2 tedna. Saj vročina neugodno vpliva na vnetje. Kadar je ženska izgubila med porodom veliko krvi, ji vročina ne bo prijala.  Tudi v tem primeru počakamo tako dolgo, dokler si ne upomore.

3. ZAPIRANJE KOSTI

 

Med porodom je ženska dala vse od sebe. Morala je odpreti svoje srce in telo, da se je lahko rodil otrok. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S to tehniko pa lahko pomagamo telesu zapreti kosti. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na vseh ostalih. Obstaja sedem točk, ki jih zapiramo:

–         zapiranje kosti glave,

–         zapiranje kosti ramen,

–         zapiranje kosti prsnega koša,

–         zapiranje kosti  bokov,

–         zapiranje kosti stegen,

–         zapiranje kosti meč,

–         zapiranje kosti stopal.

Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr.: boke stisneš, da se lažje vrnejo na prejšnje mesto.

Zapiranje kosti ni nova metoda, ampak zelo stara, skoraj že pozabljena. Nekatere  babice in prababice bodo še znale povedati, da so si tudi one ali njene znanke na tesno povijale boke po porodu in s tako povitimi boki še par tednov hodile naokoli.

Iz svoje prakse lahko povem, da ta metoda resnično pomaga. Veliko žensk toži za stalnimi, rahlimi glavoboli, ki se pojavijo po porodu. Glavobol po tej obravnavi izgine. Prav tako poročajo ženske, da veliko boljše čutijo svoje telo. Mnenja sem tudi, da je ta tretma idealen pri preprečevanju in zdravljenju poporodne depresije.

Poporodno obdobje je pomembno obdobje, ko se telo vrača v stanje pred porodom. Izrednega pomena se mi zdi, da ženska v tem obdobju miruje in uživa čas z otrokom ter sama s seboj. Izogiba naj se kuhanju, pospravljanju, aktivnemu gibanju in teku po stopnicah gor ter dol. Namesto tega naj zaposli družino, stare starše ter prijatelje, ki po navadi z veseljem priskočijo na pomoč. Tako pokaže spoštovanje do sebe in do narave.

Informacije in prijave za poporodne tretmaje na 041 338 555.

>> naprej na zapiranje kosti >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto