Ravnanje z zdravim dojenčkom ali ” baby handling”KAJ JE TO  »BABY HANDLING« ?

Mladi starši  si besedi baby handling razlagajo zelo  različno. Za večino baby handling pomeni rokovanje z dojenčkom, se pravi, uporaba  položajev za negovanje in ukvarjanje  z otrokom oziroma dojenčkom. To je do neke mere res, vendar pomeni baby handling še veliko več kot le to. Baby handling niso le  navodila za uporabo dojenčka, otroka. Tudi prevod baby handlinga, rokovanje z dojenčkom, nekako spominja na navodila za uporabo, ki jih dobimo zraven gospodinjskih aparatov ali nove televizije. Bolj primeren bi bil prevod ravnanje z dojenčkom oziroma otrokom, saj je to bolj  prijazno do otroka.

Na splošno je baby handling velikokrat narobe razumljen. Tako kot so si dojenčki in otroci med seboj različni, se tudi ravnanje z njimi razlikuje.Zelo pomembno je, da starši poznajo svojega otroka, ga znajo opazovati in spremljati njegov razvoj, saj jim bo tako lažje  kvalitetno izvajati pravilno ravnanje z njim. Kadar starše poučujemo o pravilnem ravnanju z njihovim otrokom je pomembno, da jih ne seznanimo samo z nekimi osnovnimi položaji,  temveč da jih skušamo poučiti o ravnanju na tak način, da ga bodo znali prilagoditi za svojega otroka.

Na splošno poznamo kar nekaj osnovnih položajev, ki pa jih mora potem vsak starš prilagoditi potrebam svojega otroka. Če vzamemo za primer držanje otroka v naročju in dva zdrava, enako stara otroka. Ker sta omenjena otroka zdrava in z normalno potekajočim razvojem, ter enake starosti, bi marsikdo predvideval, da jih v naročju lahko držimo popolnoma enako. To je seveda lahko res, lahko pa se zelo motimo. Možno je da je eden od otrok gibalno bolj napreden od drugega in da je pri držanju v naročju že bolj samostojen, kot drugi otrok, ki morda še vedno potrebuje več opore in podpore. Če bi v tem primeru posplošili situacijo, bi z nepravilnim oziroma posplošenim handlingom lahko naredili nekorist enemu ali drugemu. Prvega bi lahko s pretirano pomočjo ovirali v samostojnem gibanju, drugemu pa bi lahko s pomanjkanjem oziroma ne nudenjem zadostne opore prav tako škodovali. Kljub temu, da sta otroka enako stara, sta lahko razvojno na različnih stopnjah. Ravno zato je zelo pomembno, da se starši naučijo opaziti te razlike in da znajo osnovne položaje prilagoditi svojemu otroku.

Pri pravilnem ravnanju s svojim otrokom pa je izredno pomembna tudi drža in aktivnost staršev. Če želimo iz svojega otroka izvabiti čim več aktivnosti, samostojnega gibanja in  kvalitetne drže, moramo najprej stvari razčistiti pri sebi. Nesmiselno je pričakovati od otroka, da se bo v naročju držal vzravnano, aktivno in čim bolj samostojno, če mi sami nimamo aktivne drže, če smo vsi sključeni in »krivi«. V trenutku, ko sami popravimo svojo držo ter se aktivno držimo in ne visimo kot prazna vreča, v tistem trenutku bo otrok to začutil in prevzel to našo aktivnost nase in tudi sam bolj aktivno vzdrževal svojo držo.

Če na splošno povzamemo kaj je to baby handling, lahko rečemo, da je to aktivno sodelovanje med otrokom in starši, komunikacija na vseh ravneh in medsebojno poznavanje. Baby handling ni zgolj poznavanje določenih položajev, temveč način življenja, v katerega v vsaki situaciji lahko vključimo elemente baby handlinga, prilagojenega otroku in situaciji.

Vabljeni na tečaj ravnanja z dojenčkom!

Prijave na info@masazadojencka.si

>> naprej na pogosta vprašanja >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto