Kuharski tečaji in delavniceUVAJANJE GOSTE HRANE

Uvajanje goste hrane: 17.10.2017ob 14.45

PEDOSANA

 Ulica Komandanta Staneta 5

Prijave in info 041  338 555

Vsaka mlada mamica po porodu ve, da je njeno mleko najboljša hrana za njenega novorojenčka. V njem so skrite vse sestavine v idealnem razmerju ter primerne temperature in toplote.

Istočasno pa nosi njeno mleko energijo njene prisotnosti, njenih občutkov, naravnanosti in odnosa do tega otroka. Ob njeni stalni napetosti, skrbeh, žalosti ali negotovosti bo otroček »pil« tudi naštete senzacije. Mamica se bo čudila otrokovi stalni vznemirjenosti, nezmožnosti spanja, stalnemu prebujanju, krčem ali celo slabšem napredovanju. Tudi sama bo hujšala, vedno bo utrujena, slabe volje ali celo potrta.
V nasprotnem primeru, ko mamica doji svojega malčka z občutkom sreče, z občutkom obilja, ki ga ponudi svojemu novorojenčku, bo s tem začela vzgajati svojega novega člana k zdravi prehrani. Učila se bo ponuditi svojemu otroku dojko čimbolj sproščeno, mirno in z obilo ugodja. S takimi občutki bo prevzela tudi malčka, zato se bo v njenem toplem naročju počutil nadvse prijetno. Mama bo posvetila hranjenju veliko časa in otrok se bo počutil varno, blaženo in umirjeno. Za oba bo tako druženje zelo lepo doživetje, ki ga bosta ponavljala iz dneva v dan, medtem pa bo otroček rastel, se razvijal in začel spoznavati prve predmete tako, da jih bo nesel v usta… In kasneje bo v usta nesel tudi prvo hrano….

Ob potrpežljivosti in razumevanju otrokovega razvoja si bo mamica vzela veliko časa tudi takrat, ko bo začela uvajati gosto hrano. Hrano bo pripravila z ljubeznijo, izbirala bo živila, ki so zdrava, pridelana brez umetnih gnojil in pesticidov. Razmišljala bo o tem, kako pripraviti hrano in jo ponuditi malčku na nevsiljiv način. Ko bo malček okušal hrano in se ob njej pačil ali je ne bo sprejemal, se ne bo jezila, češ, »kako sem se trudila, ti pa nočeš pojesti moje kašice«. Z veseljem jo bo pojedla pred otrokom in se oblizovala vsa vesela, ker je ostalo nekaj dobrote tudi zanjo. Prvo okušanje je za malčka nekaj novega, zato je pomembno, da pustimo otroku čas daljšega uvajanja, če ga potrebuje. Primerno zanj je tudi to, da sam okuša hrano. To pomeni, da mu zavihamo rokave,umijemo roke, okoli vratu zavežemo veliko tetra plenico, potem pa pustimo, da sam z roko sega v kašico na malem krožniku in veselo oblizuje s prstov, kar je ostalo na njih. Pomembno je, da tople zelenjavne kašice niso prevroče, da so torej ohlajene na telesno temperaturo, da se otrok ne opeče. Zagotavljem vam, da bo s takim načinom hranjenja otrok vzljubil marsikateri okus in zelo kmalu tudi znal jesti sam z žličko. Všeč mu bo, da bo samostojen in ponosen bo na to!

Uvajanje goste hrane: 9.5.2017 ob 14.45

PEDOSANA

 Ulica Komandanta Staneta 5

Prijave in info 041 338 555

 

>> naprej na zdrava hrana za odrasle >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto