Psihofizična priprava na porodPsihofizična priprava na porod

Zajema srečanja v skupinah ali posamično v obliki svetovanja, meditacij, skupnih druženj pogovora ali praktičnih napotkih, vajah, kako živeti in se skozi vsak dan pripravljati na veseli dogodek. Srečanja se vrstijo redno, občasno ali po dogovoru in pomagajo nosečnici osvetliti in razjasniti marsikatere dileme v zvezi s porodom.

psihofizicna priprava na porod

 

 

Nekaj praktičnih napotkov za zdravo nosečnost in porod:

Dobro je, da ženska razume pomen bolečine ob popadkih in si  dovoli, da se popadkom prepusti, jih  dobro prediha in ve, da s tem omogoča otroku, da se lažje rodi. Z enostavnim rednim ukrepom, s katerim naj začne najkasneje ob zanositvi, če ne že prej, lahko postopoma zviša prag bolečine in s tem omogoči sebi in otroku lepše doživetje poroda. Začne naj z rednim mrzlim tuširanjem. Izvede naj ga po jutranjem tuširanju s toplo vodo in zaključi z 2 minutnim mrzlim tuširanjem. S tem bo telo utrdila, sprejela neprijeten občutek na začetku vsakega tuširanje in užitek, ki se pojavi po njem, saj bo v telesu začutila prijetno ščemenje, veliko notranje moči ter motivacijo za akcijo.

Tudi redna masaža presredka z  oljem pšeničnih kalčkov, ki vsebuje veliko vitamina E pripomore k prožnosti le-tega in poveča možnost poroda brez rezanja. Ob zdravi nosečnosti  pa je priporočljivo predihati popadke ob gibanju .

Med nosečnostjo je priporočljivo  uživati zdrava, sveža in neoporečna živila. Sveže sadje osveži in doda vitamine, od zelenjave je priporočljivo uživati rumeno kolerabo, rdečo peso, listnato zelenjavo, koromač, od sadja pa  maline, črni ribez  ter brazilske oreščke, mandlje, sončnična in bučna semena. Pitje vode in kakšne skodelice koprivinega čaja je priporočljivo, ravno tako gibanje na svežem zraku.

Hemoglobin v krvi močno  znižujejo črni čaj, kava, alkohol,  zato jih ne priporočamo, saj se v času nosečnosti zaradi povečanega volumna krvi, lahko pojavi anemija

V dnevih pred porodom je priporočljivo piti malinov čaj, saj vsebuje  visoke koncentracije vitamina C, vitamin E, kalcij ter železo. Čaj zmanjšuje  slabost,  blaži bolečine med porodom in po porodu,  pomaga, da porod poteka hitreje in varno.Visoka koncentracija mineralov v listih maline podpirajo nastajanje mleka.

Priporočljivo je, da vzamete termovko s čajem tudi v porodnišnico, ko greste rodit. V  drugo termovko pa skuhate  čaj  kopriv za po porodu, ki vsebuje veliko vitamina K. Čaj  lajša bolečine pred, med in po porodu.   Visoka vsebnost kalcija pomaga lajšati bolečine v mišicah maternici in nogah. Preprečuje tudi krvavitev po porodu.

 

>>naprej na delavnice in predavanja >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto