Pravilni prijemiRISANJE SONCA NA TREBUH

Masirajte v smeri urinega kazalca, z dlanjo okrog popka. Pri tem držite otroka z eno roko za boke ali stegno, medtem ko druga roka dela. To gladenje se imenuje sonce, ker postane otrokov trebuh pod vašo roko prijetno topel.

pravilni gibi masaža dojenčka masaža trebuščkaPomembno je, da gladite v smeri urinega kazalca, ker tako poteka debelo črevo. Masaža spodbuja njegovo delovanje. Pri dojenčkih so vzroki za prebavne težave največkrat v debelem črevesju. S tem prijemom pomagamo debelemu črevesju k lažjemu delovanju in izločanju plinov.

OPOZORILO!
Podpira in pomaga samo redna masaža.
Nikoli ne uporabljajte tega prijema v akutnem stanju, ko je otrokov trebuh krčevit in ne prenese dotika. Pri težavah s krči sta bližina in ljubezen do otroka najpomembnejša.
Pomaga tudi bownova terapija.

MASAŽA STOPAL PROTI BOLEČINAM V TREBUHU

Na podplatih se nahajajo številne točke, ki so povezane s celim telesom in notranjimi organi. Z določenimi masažnimi tehnikami podplatov, lahko dosežemo  različne organe. Če ima otrok pogosto težave v trebuhu, lahko poizkusite masažo refleksnih con za prebavni trakt in še posebej za debelo črevo. Da dosežete učinek, izvajajte masažo enkrat do dvakrat dnevno. Lahko jo vključite tudi v masažo celega telesa.

Masažo vedno začnite s toplimi rokami. Mrzle roke so za otroka zelo neprijetne. Vedno pričnite s harmonizacijo: otrok leži na hrbtu, nogice so obrnjene k vam.. Primite nogice otroka, vaša desna roka objame levo stopalo, vaša leva roka pa desno stopalo. S tem vzpostavite  harmonijo, usklajenost med vami in otrokom. S harmonizacijo posredujete otroku mir in varnost.

Otrok je pripravljen na masažo. Če med masažo močno joka, prekinete in zaključite s harmoniziranjem.

Slika kaže, da masirate le okrog pet:masaža dojenčka masaža stopal

-začnite z otrokovo  desno nogo , objemite  z levo roko gleženj  in z desno masirajte stopalo. Leva nogica je sedaj prosta.

-s palcem vaše desne roke gladite na zunanji strani stopala, navzgor  do sredine stopala (3X),

-sedaj od sredine zunanje strani stopala s palcem gladite  počez do sredine notranje strani stopala (3X),

-primete z desno roko levi gleženj in masirate dalje. Tukaj začnete na sredini notranje strani stopala, gladite proti zunanji strani (3X) in navzdol do pete (3X).

Masaža je povsem preprosta (zrcalna),  rišemo polkroge okrog pet, v desno smer kot poteka debelo črevo. Ravno tako kot na trebuh rišemo sonček, ga sedaj rišemo tudi na podplate. Ponovimo 3X.

Drugi del masažnega prijema:

-zopet začnite gladiti na desni nogici 3x po zunanji strani navzgor do sredine,

-od zunanje strani proti notranji pa sedaj ne gladite, ampak blazinico palca večkrat narahlo pritisnite na podplat in se sprehodite po notranji strani,

-končno še po zunanji strani zopet pogladite navzdol do pete,

-tudi ta celoten del izvedite 3X.

Masaža refleksnih con stopala se konča s harmonizacijo kot se je tudi začela. Primite obe stopali v dlani in jih nekaj minut čvrsto držite.

OPOZORILO!
Na začetku in na koncu masaže dojenčkovo stopalo vedno objamite z rokama, tudi če jo na sredini prekinete. Nohti palcev morajo biti za to masažo na kratko postriženi!

MASAŽA HRBTA

Pri masaži hrbta leži otrok vedno na trebuhu. Njegove noge in stopala gledajo proti vam. Glava je obrnjena na stran. Med masažo hrbta jo čez nekaj časa obrnite na drugo stran, tako da bo hrbet enakomerno stimuliran. Če je dojenček že toliko močan, da sam dviguje in obrača glavo, mu jo pustite, kot sam želi. Hrbet lahko masiramo tako, da leži dojenček na naših stegnih. V prvih treh mesecih je to še posebno pomembno.

Mama naj masira dojenčka po hrbtu tako, da si ga položi v položaj – dojenčkov trup pravokotno čez  čez stegna.

Masaža hrbta deluje pozitivno na razvoj hrbtenice in celotne postave. Zdrav razvoj hrbtne muskulature in hrbtenice je bistven pogoj, da podpremo pokončno hojo in se izognemo poznejšim težavam s hrbtenico. Masaža hrbta je tudi indirektna masaža trebuha. V položaju na trebuhu in ob masaži hrbta dojenček pogosto lažje spusti pline iz črevesja, zato nekajminutna masaža koristi dobremu počutju dojenčka.

Masaža naj vedno poteka v naročju, nikoli na tleh! Če otrok leži čez noge, so ramena in kolki rahlo pokrčeni. Tako otrok ni iztegnjen na podlagi in ga ne potiskamo k tlem.

Če otroka masiramo po hrbtu, tako da leži na tleh, ga ne sproščamo, ampak ga raztezamo in mu spodbujamo ekstenzijo.

>> naprej na nedonošenčki in dvojčki >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto