MasažeMASAŽA V ČASU NOSEČNOSTI PRINESE VELIKO LEPEGA

V življenju, ki ga živimo in  se nam kar naprej nekam  mudi, nam je popolnoma vsakdanje, da želimo  v obdobju nosečnosti, kot tudi ob porodu doživeti vse  na hitro, s čim manj bolečin in  to čimprej.

Kljub temu pa se marsikatera bodoča mamica ravno v tem življenjskem obdobju ustavi v svojem hitenju skozi življenje. Začuti namreč, da želi bitje, ki prihaja na svet, sprejeti na ta svet počasi in bolj   umirjeno. Želi  čimmanj  vpliva zunanjih in  tehnoloških pripomočkov, predvsem pa razmišlja o porodu, ki bi potekal v naravnem ritmu in brez naglice.

Pri svojem delu se srečujem z mamicami, ki pričakujejo otroka in si želijo nosečnost doživeti spontano, tako da bi bolj začutile svoje telo in razvijajočega se otroka. Želijo se informirati o tem, kako na čimbolj naraven način vzpodbuditi svoje telo, da čim boljše opravi svojo vlogo v času nosečnosti, poroda in  v obdobju po rojstvu otroka. Z zdravim načinom življenja in kvalitetno, biološko pridelano hrano želijo dati sebi in prihajajočemu otroku čim več naravnega potenciala za dober začetek v življenju. Ob sebi želijo imeti, nekoga,  ki jim bo po porodu lahko svetoval in priskočil na pomoč pri vzpostavljanju dojenja. Želijo dobre partnerske odnose ob navalu čustev vseh vrst, ki se pojavijo po veselem dogodku. Želijo tudi dobro psihofizično počutje in čim več sproščenosti po porodu. Veliko tem za svetovanje in vprašanj, na katere naletim ob svojem delu in vzpodbujam ob težavah, na katere naletijo mlade mamice.

V obdobju  nosečnosti se tako  ženska rada prepusti masaži telesa, saj se tudi s  tem nauči bolje začutiti svoje telo in se prepustiti svojemu notranjem občutku novega stanja, v katerem se nahaja. Takrat tudi lažje izrazi vse skrbi, ki se ji pletejo po glavi in vprašanja, ki jim ne ve odgovora. To je priložnost, da se lahko pogovori, saj se ob masaži psihofizično sprosti in odpre. Tako bo tudi njen otrok čutil več miru in ko bo rojen, bo tudi sam bolj umirjen in sproščen. Z redno  masažo preprečujemo tudi posamezne težave in omilimo ali celo odpravimo boleč hrbet, utrujenost, okornost,  strah pred porodom in še marsikaj. Masaža pomaga tudi  pri blažitvi jutranjih slabosti, zaprtju, zgagi in slabi prebavi, pomaga pri preprečevanju nosečnostnih strij, izboljša se tonus mišic trebuha, tako da  telo med nosečnostjo  utrpi čim manj škode zaradi spremembe drže Seveda pa masaža pripomore tudi k vzpostavitvi povezanosti med bodočo mamico in še nerojenim otrokom.
Tudi ob porodu je za žensko zelo priporočljivo, da jo masiramo po določenih delih telesa, predvsem hrbet in stopala, lahko tudi stresamo zadnjico v položaju na vseh štirih. Na stopalih  masiramo točke, ki vzpodbujajo telo, da lažje opravi svoje delo, istočasno pa čvrst dotik žensko pomirja in ji daje moč.
Po porodu je ženska v čustveno zelo razgibanem obdobju, zato je pomembno, da smo mladi mamici v oporo. Z obiski na domu po porodu lahko z masažo, savno, zapiranjem kosti in pogovorom simbolno zaključimo obdobje nosečnosti in vzpodbudimo mlado mamico k sproščenem doživljanju nove vloge, v kateri se je znašla. Poporodno obdobje je popolnoma naravno stanje, obenem pa predstavlja posebno situacijo v življenju ženske. Lahko postane eno najlepših obdobij doživljanja lastne ženskosti. V tem času se ženska spočije in okrepi od poroda ter si nabere novih moči za prihajajoče mesece z novorojenčkom. V mnogih kulturah je masaža zelo pomemben del poporodne nege. V nekaterih delih Vzhoda žensko po porodu vsakodnevno masirajo vsaj mesec dni z namenom, da se telo opomore od poroda, da dojenje uspešno steče,  da se vzpostavi hormonsko ravnotežje in dobro psihofizično počutje.

več na info@masazadojencka.si

>>naprej na psihofizična priprava na porod>>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto