UčinkiZ masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok in celotno presnovo, spodbuja delovanje imunskega sistema,  podpira zdrav razvoj kože,  sklepov in  mišične koordinacije.

Dolgoročno  pripravlja pogoje za dobro obvladovanje in gibanja  telesa.

Materini mirni gibi sproščajo novorojenčka, saj umirja njegova čustva in lajša poporodne travme. Njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči ali omili krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso  samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči.učinki masaže


Masaža pomaga, da lažje naveže  stik z otrokom in da v njem spodbudi komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka preko dotika in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža prinaša staršem povsem novo dimenzijo odnosa z otrokom,  gre za  neke vrste meditativno izkušnjo preko fizičnega dotika. Zadovoljimo  naravno potrebo dojenčka po dotiku.

Masaža je zelo primerna tudi za nedonošenčke, dvojčke, prav tako za otroke z motnjami v razvoju, saj pripomore k optimalnemu razvoju.

UČINKI MASAŽE, KI DELUJEJO NA MAMICO

Z masažo ne pridobi samo otrok,  mamica navadno ugotovi, da masaža prija tudi njej. Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa materinim rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavi zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje.Velikokrat se zgodi, da  po uvedbi masaže izginejo težave z dojenjem, omilijo se krči in nemir pri dojenčku, ker sta oba z mamico začutila sproščenost in povezanost. Druženje postane pravi užitek, kjer ni več toliko skrbi in negotovosti.

Za  očete, ki se odločijo, da bodo masirali svoje sinove ali hčere predstavlja masaža zbližanje z malim bitjem. Pomaga jim, da  lažje sprejmejo vlogo očeta in v času, ki ga posvetijo otroku,  začutijo vdanost in sproščenost.

»Med masažo uživata oba, tako dojenček kot mati, kajti oba sprejemata in oba dajeta energijo.«

dr. Frederick Leboyer: LOVING HANDS

>>naprej na kdaj pričeti >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto