Pogosta vprašanja1. ZAKAJ JE POMEMBNO, DA MASIRAMO OTROKA KMALU PO ROJSTVU?

Novorojenčka naj bi masirali redno od rojstva naprej z namenom, da mu podarimo izgubljen položaj in dotik maternice. To intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in daje novorojenčku občutek, da je ljubljen.

2. KAKO DOLGO NAJ TRAJA MASAŽA?

Celotna masaža, ko osvojimo vse prijeme,  traja od 20 do 30 minut. Seveda začnemo postopoma, sprva je ponovitev prijemov manj, zato prve  masaže trajajo od nekaj minut do 10 minut.

3. KAJ NAJ NAREDIM, ČE MOJ OTROK OČITNO NOČE BITI NAG?

Mogoče se počuti gol otrok zapuščen in izpostavljen, zato poskusite vzpostaviti še močnejši kontakt s kožo, da mu podarite  občutek varnosti. S celimi dlanmi dalj časa ostanite v kontaktu z njegovim telesom in se osredotočite na svojo nežnost, ki jo ponujate otroku. Ko bo otrok nekajkrat doživel masažo, bo našel v njej zadovoljstvo in bo goloto povezal s pozitivnimi občutki. Otroka lahko tudi pokrijete s plenico in odkrijete samo del telesa, ki ga masirate. Na tak način otroka počasi navajate na goloto.

4. DO KATERE STAROSTI  LAHKO MASIRAM  OTROKA?

Če je le možno, začnite masirati kmalu po rojstvu. Masaža naj do dnevna. Kasneje, po 7. mesecu pustite, da otrok odloči, če se še pusti masirati oz. masirajte le delno. Nekateri otroci se masirajo tudi do 16. meseca. Nato pride do obdobja, v katerem otrok ne želi biti masiran, v tem času lahko masiramo podplate med otrokovim spanjem, po tretjem letu pa zagotovo večina zopet želi dotika, ki ga je doživljal kot dojenček in takrat je vredno spet začeti. Redna masaža stopal npr. vpliva na delovanje imunskega sistema in pripomore k boljšemu zdravju in manjši obolevnosti.

5. ALI SE OTROKA Z MASAŽO PREVEČ RAZVADI?

Prav gotovo ne, ravno nasprotno. Z masažo zadovoljite njegove potrebe po  bližini in varnosti, podpirate  njegov razvoj v zdravo osebnost. Povečate samozaupanje in ter občutek lastne vrednosti, predvsem pa se tudi sami učite doživljati otroka preko dotika. To vas osrečuje in pomirja, zato ste do otroka umirjeni, odprti in nežni. Preko dotika mu sporočate, da je svet lep in varen.

6. MOJ OTROK MED MASAŽO TAKOJ ZASPI. ALI ŠKODUJE NJEGOVI KOŽI, ČE OLJE OSTANE NA KOŽI?

Ne, dokler uporabljate rastlinsko, hladno stiskano naravno olje, npr. olivno ali mandljevo, bo otrokova koža lepa, gladka in zdrava.

7. ŽELELA BI SE IZOGNITI LJUBOSUMJU STAREJŠEGA OTROKA, KO MASIRAM NOVOROJENČKA. KAJ MI PRIPOROČATE?

Ko osvojite masažne prijeme in se  med masažo počutite sproščeni, vključite tudi starejšega otroka, dajte mu punčko in masažno olje, da bo lahko masiral svojo igračko. Sčasoma mu ponudite, da masira svojega bratca oz. sestrico. S tem boste podpirali ljubečo zvezo med sorojenci in jih učili komunicirati preko dotika. Sorojenca bosta eden drugemu bolj naklonjena, strpna in razumevajoča. Ljubosumje se na tak način omili ali celo izgine.

8. NA KAJ MORAM PAZITI, PREDEN ZAČNEM MASAŽO?

Bodite pozorni na to, da pripravite vsa pomožna sredstva, predno otroka slečete. Poskrbite za primerno temperaturo in ker masažo izvajate na tleh,  pazite, da ni prepiha. Vaše roke naj bodo tople, prav tako olje. Da se z otrokom pomirita, nekajkrat vdihnite in izdihnite. To vam pripomore do ravnovesja in sproščenosti, da lahko v dotiku z otrokom popolnoma uživate.

Za občuteno masažo ne potrebujete sveč, glasbe, aroma kapljic, saj ti dodatni dražljaji otroka motijo.Otrok potrebuje vaš lasten vonj, vaš glas in tople, ljubeče roke.

Med časom, ko masirate, izključite vse telefone in se ne pustite motiti od zvonjenja pri vratih.

9. KAKO ZAČETI, ČE  OTROK JOKA?

Seveda  lahko na začetku masaže naletimo na težave, ki nas zbegajo. Otrok se joka, ker je popolnoma nag  ali opazimo, da mu na določenih delih telesa masažni prijemi niso všeč in postane napet in nemiren. V takem primeru je treba  masažo nadaljevati še z večjim občutkom in ljubečo vztrajnostjo in potrpežljivim glasom spodbujati nežne gibe, ki jih je otrok deležen. Tako bo otrok začutil, da mu želimo vse dobro. Takrat se bo umiril, sprostil določen del telesa in sčasoma zaupal vase in v svoje zavedanje telesa.

10. OTROKA MASIRAM ENKRAT DNEVNO. ALI JE NUJNO, DA GA VSAKOKRAT PO MASIRANJU KOPAM?

Zaradi  masiranja samega, otroka ni potrebno kopati pa vsaki masaži. Uporabljajte naravno rastlinsko, hladno stiskano olje  in  ne bo težav.

kopanje dvojčkov

Če otrok v vodi uživa, ga skopajte. Priporočam posebno banjico Tummy-Tub, v kateri se dojenček v embrionalnem položaju počuti varnega, ker je okrog njega opora kot v maternici. Navadno se v tem položaju tudi sprosti, zmanjša se napetost v trebuhu, zrak pa se lažje izloči iz debelega črevesja, zato je primerna tudi za dojenčke, ki imajo  krče.

Za več informacij pišite na: info@masazadojencka.si

>>naprej na za dedke in babice >>

© Copyright Masaža Dojenčka - Designed by Pexeto